תזונה ואלרגיה

האם התזונה שלך יכולה למנוע אלרגיה אצל התינוק?

בעבר המליצו לאימהות עם היסטוריה משפחתית של אלרגיות, להימנע מצריכת חלב פרה, ביצים, דגים, בוטנים ואגוזים בתקופת ההנקה.

על בסיס המלצות ישנות ומיתוסים שגויים, אימהות רבות נמנעות מאכילת המזונות האלה במהלך ההריון וההנקה, ובמקרים שהתינוקות פיתחו אלרגיה, הן מתמלאות ברגשות אשם על כך שאכלו דגים במהלך ההריון או שאכלו יוגורט בתקופת ההנקה.

כיום לא מקובל להמליץ על הימנעות כזאת, אלא על הנקה.

ובמילים אחרות: רק הנקה יכולה להפחית את הסיכון לאסתמה, אטופיק דרמטיטיס ואלרגיות למזון בתינוק, ולא הימנעות ממזונות אלה או אחרים.

האם התינוק עלול לפתח אלרגיה לחלב אם?

נדיר מאוד שתינוק מפתח אלרגיה לחלב אם, כיוון שזהו המזון הטבעי והמתאים ביותר לתינוק.
אם התינוק מראה סימנים של רגישות הקשורה להנקה, רוב הסיכויים שמדובר ברגישות לחלבון זר שנמצא בחלב אם ולא לחלב עצמו. הפתרון במקרים האלה הוא להימנע מאכילת המזון שגורם לאלרגיה בתינוק.

חשוב לשים לב לדבר הבא :

במקרים נדירים, התינוק יכול להיות אלרגי לחלבון חלב הפרה (או לחלבון מזון אלרגני אחר) בתזונה שלך.
התסמינים יכולים להיות: שלשול, דם בצואה, פריחה וגזים. כדי לדעת אם אכן מדובר באלרגיה יש להימנע ממוצרי חלב במשך שבועיים. לאחר מכן, להחזיר באופן הדרגתי מוצר אחד בכל פעם ולראות אם התגובות חוזרות.

כמה קלוריות אני צריכה לצרוך בזמן הנקה?

החדשות הטובות הן שאת באמת צריכה לאכול יותר בזמן ההנקה, אם כי לא הרבה יותר.

כ־500 קלוריות יותר ביום. התוספת הקלורית הזאת נועדה גם כדי לספק את כמות הוויטמינים והמינרלים הנחוצה לנשים המיניקות, כיוון שהמזון, ולא תוספי תזונה, הוא המקור המועדף לקבלת רכיבי התזונה החיוניים.
גם אם את רוצה מאוד לחזור למשקל שלך מלפני ההריון וכמה שיותר מהר, חשוב שתזכרי שבזמן ההנקה מומלץ לאכול לפחות 1,800 קלוריות ביום!.

איך התזונה משפיעה על הרכב החלב?

מכיוון שהמזון שלנו הוא המקור לכל החומרים שבגופנו, ברור שהתזונה משפיעה על הרכב החלב, אך יש רכיבים שיישארו בו באותה כמות בלי קשר למה שתאכלי.
יש רכיבים שמושפעים יותר מהתזונה שלך, כמו ויטמין A ,D ,B1 ,B2 ,B6 ,B12 אך בסך הכל, אם את אוכלת תפריט בריא ומאוזן את מייצרת את החלב הטוב ביותר עבור התינוק שלך והתזונה שלך לא חייבת להיות מושלמת לשם כך.

הגוף שלך דואג קודם כל לצרכי התינוק ולכן נשים שמיניקות וצורכות פחות קלוריות או פחות ויטמינים ומינרלים מהמומלץ, משתמשות במאגרים של הגוף שלהן בעוד שהרכב החלב נשמר.

עם זאת, במקרה של תזונה לא מספקת, עלולים להיווצר אצלך חוסרים תזונתיים כמו למשל של מגנזיום, ויטמין B6, חומצה פולית, אבץ וסידן. למשל, כשחסר סידן בתזונה של האישה המניקה, הוא יילקח ממאגר הסידן בעצמות שלה כדי להבטיח את צורכי התינוק, מה שעלול לגרום לירידה בצפיפות העצם ופגיעה בבריאות בעתיד.

את החוסרים הללו ניתן למנוע ולתקן בקלות בעזרת תזונה בריאה ואם יש צורך בעזרת תוספים.

האם חייבים ליטול תוספים?

תפריט בריא ומאוזן יכול לספק לך את כל הוויטמינים והמינרלים מבלי שתזדקקי לתוספי תזונה. עם זאת, במקרים מסוימים יש צורך בתוספים:

• אם את צורכת 1,800 קלוריות ביום או פחות את זקוקה לתוסף מולטי ויטמין למיניקות.

• אם את צמחונית או טבעונית, קרוב לוודאי שתזדקקי לתוסף ויטמין B12 (בהתאם לבדיקות הדם שלך).

• אם את נמנעת ממוצרי חלב, ייתכן שתזדקקי לתוסף סידן.

• אם את נמנעת מחשיפה לשמש, תזדקקי לתוסף ויטמין D.

• אם את לא אוכלת שתי מנות דג בשבוע, תזדקקי לתוסף שמכיל 200 מיליגרם DHA (חומצת שומן מסוג אומגה 3).

איך כדאי לחלק את הארוחות?

בהנקה, כמו בכל תקופה אחרת בחיים, חשוב לאכול בריא ומסודר.
בדרך כלל מומלץ לאכול שלוש ארוחות עיקריות ביום (בוקר, צהריים וערב) ושלוש ארוחות ביניים (בין הבוקר לצהריים, בין הצהריים לערב וארוחת לילה).

מומלץ להכין ירקות חתוכים, כריכים מפנקים, פירות שטופים וכל מה שאפשר לאכול ביד אחת.

יהיה לי זמן וכוח להתעסק עם הכנת אוכל?

התשובה שונה לכל אם טרייה.
יכול להיות שכן, ויכול להיות שבימים הראשונים תהיי מרוכזת כולך בדבר החדש שקורה.
זה הזמן להזכיר שזה לגיטימי, רצוי ומומלץ בחום לבקש עזרה כשאת צריכה ורוצה אותה.

הסובבים אותך ישאלו גם ככה איך אפשר לעזור. תאפשרי להם להכין עבורך כמה דברים טעימים ובריאים לאכול.

אז איך התזונה משפיעה על כמות החלב?

כמות החלב שלך מושפעת במידה הרבה ביותר מצריכת החלב של התינוק. ככל שהוא (או משאבת חלב) מוציא יותר חלב מהשד, כך את מייצרת יותר חלב. רק אם התזונה שלך יורדת מסף של 1,500 קלוריות, ייצור החלב עלול להיפגע. למרות זאת, מומלץ לא לצרוך פחות מ־1800 קלוריות בהנקה. אגב, כשבדקו את ייצור החלב של נשים מאזורים שונים בעולם, ראו שאין כמעט הבדל בין נשים ממדינות מפותחות לעומת נשים ממדינות מתפתחות.

כאם מניקה, את בוודאי מודעת ליתרונות ההנקה, אבל ייתכן שאת תוהה לגבי התזונה שלך והשפעתה על התינוק :

כיצד משפיעות הארוחות שלך על כמות החלב ואיכותו, האם מאכלים מסוימים יכולים לגרום לתינוקך גזים, האם מותר לך לשתות קפה או יין ומתי אפשר להתחיל דיאטה?

על יתרונות ההנקה בוודאי כבר שמעת, אבל עכשיו כשאת מיניקה, את רוצה לדעת יותר על ההנקה עצמה. למשל, על חשיבות התזונה בזמן ההנקה ומה כדאי לך לאכול, בייחוד כשאת רעבה כמו שלא היית הרבה זמן.

למה רעבים כל כך ואיך מתמודדים עם זה?

כל אם מיניקה מכירה את תחושת הרעב הזאת, שמגיעה בעוצמה שמעולם לא חוותה בעבר.
הרעב הגדול נובע מהורמון בשם פרולקטין, שחיוני לייצור החלב.
רמת ההורמון גבוהה יותר בשלושת החודשים הראשונים שלאחר הלידה, ולאחר מכן היא יורדת והתיאבון פוחת, אם כי את עדיין רעבה יותר מכפי שאת בדרך כלל.

כדי להתמודד עם הרעב, חשוב לאכול מסודר, ולדאוג שכל ארוחה תכיל אוכל מזין: מקור לחלבון, מקור לפחמימה, קצת שומן ממקור בריא, ירקות ו/או פירות.

תינוק'ס | Tinok's